Viser arkivet for november, 2015

Skremselspropaganda fra WHO

Verdens helseorganisasjon har gått ut med nye anbefalinger der man advarer mot konsekvensene av å spise rødt og bearbeidet kjøtt. Dette er skremselspropaganda som man ikke bør ta på alvor.

Det kan virke som alt er kreftfremkallende, og at man nesten ikke kan spise noe lenger. Det er det iallefall om man skal tro WHO. Det blir for dumt å advare mot kjøtt når dette er en viktig del av kostholdet til verdens befolkning.

Overdrivelser
Når man ser nærmere på statistikken så oppdager man at det faktisk er snakk om helt minimale utslag når det gjelder disse kjøttypene. Det blir da helt feil å hevde at dette er farlig på samme nivå som røyking. Dette er en grov overdrivelse som fortjener å tilbakevises. Røykingen er svært farlig i forhold til kreft, og kjøtt gir en minimal økning i risiko. Det er dermed all grunn til å avblåse skremselspropagandaen som har blitt spredt i etterkant av offentliggjøringen fra WHO.

Urettferdig overfor forbrukerne
Det er utrolig urettferdig overfor forbrukerne at WHO har tatt seg frihet til å skremme folk på denne måten. De aller fleste har rødt og bearbeidet kjøtt som en vesentlig del av kosten. Disse menneskene fortjener å vite at de trygt kan fortsette med dette. Det er ingen grunn til bekymring og krisemaksimering. Man kan fortsatt spise det kjøttet man liker best, uavhengig av om det er rødt eller hvitt.

Bøndene for lide
De største ofrene for denne klassifiseringen av kjøtt er likevel bøndene. Dette er personer som i årevis har dedikert livet sitt til å få frem de beste kjøttproduktene. Takken de får for god dyrevelferd, og effektiv produksjon er denne skremselspropagandaen. Bønder gjør jobben vi andre ikke gidder å gjøre, og de produserer den maten vi alle spiser. De fortjener skryt for den innsatsen de gjør. Takken de får for arbeidet er at noen setter tvil om sunnheten til produktene deres på sviktende faktagrunnlag. Her bør WHO beklage overfor alle matprodusenter som sliter på grunn av at organisasjonen har misledet befolkningen. Over tid er det risiko for at folk blir så redde for å spise rødt og bearbeidet kjøtt at de velger andre produkter. Da blir bøndene de store taperne som må ta regningen for de uansvarlige advarslene.

Er det virkelig akseptabelt å spre slike usannheter som WHO gjør? Det virker som om dette er tilfellet når ingen reagerer på hva de sier. Media sluker saken rått uten å vurdere hva påstandene faktisk innebærer. Konsekvensen er at folk blir redde for å spise det de liker å spise. Samtidig er det bøndene som blir taperne på sikt. Det er minimal risiko ved å spise kjøtt, og det er ingen grunn til å sammenligne dette med røyking. Dette er en overdrivelse av dimensjoner som ikke bør stå umotsagt. Kjøtt er et sunt produkt som man bør fortsette å spise.